Pieczywo domowe
Paluchy drożdżowe
Prosty przepis na niesłodkie paluchy drożdżowe, które mogą być świetną przekąską oraz dodatkiem do zup i sałatek. Banalnie proste wykonanie i mała ilość składników.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i odrobiny ciepłej wody robimy zaczyn. Gdy wyrośnie mieszamy z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek i delikatnie skręcamy wzdłuż. Każdy wałek wrzucamy na kilka sekund do wrzącej wody, następnie układamy na blaszce, posypujemy sezamem i pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Chleb cebulowy
Składniki:
200 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej – np. 750)
100 g mąki żytniej razowej
180 g letniej wody
10 g drożdży w kostce
1 łyżeczka cukru
sól (około łyżeczki)
1-2 cebule
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na patelni z minimalną ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
W niewielkim naczyniu rozpuszczamy drożdże z odrobiną wody (letniej) i cukrem. Odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły „pracować”.
Do dużej miski wsypujemy mąkę (oba rodzaje) i sól, wlewamy rozczyn drożdżowy i letnią wodę
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, przykrywam i odstawiamy na około godzinę wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na kolejną godzinę.
Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto ponownie i uformujemy bochenek. Przykryty bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia przykryty ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu. Po upływie około godziny, gdy widzimy, że nasz bochenek znacznie zwiększył objętość a ciasto jest miękkie smarujemy wierzch chleba wodą i nacinamy w kilku miejscach. Tak przygotowany chleb wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni . Po upływie 5 minut obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 25 minut.
Z podanej ilości składników wychodzi nieduży, ale sycący bochenek. Ja wyrabiam ciasto z podwójnej porcji składników, formuję 2 bochenki i wsadzam je razem do piekarnika wydłużając nieco czas pieczenia. Smacznego!
Bułeczki śniadaniowe
Ostatnio staramy się robić zakupy nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Odizolowani od świata zewnętrznego często musimy improwizować w kwestii wyżywienia.
Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem na pyszne, pszenne bułeczki. Bardzo proste w wykonaniu, i smaczniejsze niż te ze sklepu. Nie jestem mistrzem kuchni, więc skoro poradziłam sobie ja – to z pewnością udadzą się każdemu 🙂
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 130 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stopionego masła
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, wodę, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie cisto ponownie przerobić, podzielić na około 8 części, z każdej z nich uformować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie każdą bułkę delikatnie spłaszczyć i w połowie zrobić nożem wgłębienie (prawie do samego spodu). Posmarować wodą i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.