
Pączki pieczone w piekarniku
Dziś proponuję pączki w zdrowszej odsłonie. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, pieczemy je w piekarniku. Smakują rewelacyjnie, są bardzo delikatne. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze lekko ciepłe. Drugiego dnia bardziej przypominają bułeczki.
Składniki na około 15 sztuk:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 25 g świeżych drożdży
- aromat pomarańczowy
- 240 ml tłustego mleka
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- powidła w ulubionym smaku
Wykonanie:
Drożdże zalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Wlewamy rozczyn drożdżowy i aromat pomarańczowy, wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, około 15 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, każdy z nich delikatnie rozciągamy i po nałożeniu na środek powideł sklejamy formując kulisty kształt. Odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę sklejoną stroną do dołu. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte pączki pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Upieczone pączki wyjmujemy do ostygnięcia na kratkę z piekarnika (żeby odparowały także od spodu), możemy je posypać cukrem pudrem, lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki można również upiec bez nadzienia, konfiturę dodając po upieczeniu za pomocą szprycy pamiętając by nadziewać pączki od spodu. Warto użyć gęstej konfitury lub powideł, aby nadzienie nie wypływało.
Smacznego!