
Kreatywni w kuchni
Od jakiegoś czasu, za namową naszych przyjaciół z Fundacji Aktywnej Rehabilitacji staramy się odżywiać rozsądniej i zdrowiej. Zbilansowane odżywianie jest bardzo ważne szczególnie dla osób poruszających się na wózku. Ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Solidarnie z córką zmieniliśmy więc nawyki żywieniowe, co i u nas – rodziców przyniosło wiele pozytywnych efektów.
Zazwyczaj składniki i produkty naszej diety starannie wybieramy w sklepach, jednak ostatnio całą naszą rodzinę zmogła grypa. Odizolowani od świata zewnętrznego zmuszeni byliśmy improwizoawć w kwestii wyżywienia. Dzięki kreatywności i zapasom w spiżarni udało nam się przetrwać ten trudny czas 🙂
Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem na zdrowe, pożywne i pyszne bułeczki, które uratowały nam życie 🙂 Nie jestem mistrzem kuchni, więc skoro poradziłam sobie ja – to z pewnością udadzą się każdemu 🙂
Składniki:
150 g mąki razowej żytniej
220 g mąki pszennej
80 g mąki owsianej
80 g płatków jaglanych
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody (letniej)
1 łyżka soli
1/2 opakowania drożdży w kostce
4 łyżki oliwy
40 g mielonych ziaren słonecznika (lub inny dodatek)
Sezam
Wykonanie:
W misce mieszamy letnią wodę, drożdże i sól. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy. Oddstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułeczki, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każdą bułeczkę nacinamy nożem w kształcie krzyża lub gwiadki (tak jak na kajzerkach ze sklepu), smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem (lub jeśli wolicie makiem). Gdy bułeczki zaczną się „ruszać” wstawiamy je do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. Pod koniec trochę zmniejszyłam temperaturę. Smacznego!