Pieczywo domowe

Paluchy drożdżowe

Prosty przepis na niesłodkie paluchy drożdżowe, które mogą być świetną przekąską oraz dodatkiem do zup i sałatek. Banalnie proste wykonanie i mała ilość składników.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Z drożdży, cukru i odrobiny ciepłej wody robimy zaczyn. Gdy wyrośnie mieszamy z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek i delikatnie skręcamy wzdłuż. Każdy wałek wrzucamy na kilka sekund do wrzącej wody, następnie układamy na blaszce, posypujemy sezamem i pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Paluchy drożdżowe

Chleb cebulowy

 

Składniki:

200 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej – np. 750)

100 g mąki żytniej razowej

180 g letniej wody

10 g drożdży w kostce

1 łyżeczka cukru

sól (około łyżeczki)

1-2 cebule

Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na patelni z minimalną ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

W niewielkim naczyniu rozpuszczamy drożdże z odrobiną wody (letniej) i cukrem. Odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły „pracować”.

Do dużej miski wsypujemy mąkę (oba rodzaje) i sól, wlewamy rozczyn drożdżowy i letnią wodę

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, przykrywam i odstawiamy na około godzinę wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte na kolejną godzinę.

Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto ponownie i uformujemy bochenek. Przykryty bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia przykryty ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu. Po upływie około godziny, gdy widzimy, że nasz bochenek znacznie zwiększył objętość a ciasto jest miękkie smarujemy wierzch chleba wodą i nacinamy w kilku miejscach. Tak przygotowany chleb wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni . Po upływie 5 minut obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 25 minut.

Z podanej ilości składników wychodzi nieduży, ale sycący bochenek. Ja wyrabiam ciasto z podwójnej porcji składników, formuję 2 bochenki i wsadzam je razem do piekarnika wydłużając nieco czas pieczenia. Smacznego!

Bułeczki śniadaniowe

Ostatnio staramy się robić zakupy nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Odizolowani od świata zewnętrznego często musimy improwizować w kwestii wyżywienia.

Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem na pyszne, pszenne bułeczki. Bardzo proste w wykonaniu, i smaczniejsze niż te ze sklepu. Nie jestem mistrzem kuchni, więc skoro poradziłam sobie ja – to z pewnością udadzą się każdemu 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 130 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła

Wykonanie:

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, wodę, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie cisto ponownie przerobić, podzielić na około 8 części, z każdej z nich uformować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie każdą bułkę delikatnie spłaszczyć i w połowie zrobić nożem wgłębienie (prawie do samego spodu). Posmarować wodą i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Bułki śniadaniowe